Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Nederlandse Rijksoverheid opgedeeld in ministeries. Op het briefpapier van al deze afzonderlijke departementen prijken varianten van het rijkswapen. Vanaf de jaren zeventig willen de ministeries zich echter van elkaar onderscheiden. Vroeg of laat kiezen ze allemaal voor een eigen visuele identiteit. In 2007 besluit het kabinet Balkenende IV een einde te maken aan de gefragmenteerde presentatie die daardoor is ontstaan.
Er komt één huisstijl voor de hele Rijksoverheid. Het aloude rijkswapen maakt een glorieuze rentree in het ontwerp van het nieuwe logo.De stijl van het Rijk geeft een beeld van de visuele communicatie van de Rijksoverheid door de jaren heen, gerelateerd aan ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving en in de wereld van het grafisch ontwerp. Het boek is een eerbetoon aan de huisstijlen waar afscheid van is genomen, met uniek, nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Ook vertelt het, in woord en beeld, het verhaal over de totstandkoming van de nieuwe rijksbrede huisstijl.
Voor vormgevers, kunsthistorici, communicatiedeskundigen en voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en politiek, biedt De stijl van het Rijk een boeiende blik achter de schermen.